Geschiedenis

De Stichting Roltours werd op 29 november 1984 opgericht onder de naam: Stichting Vrienden van Bewoners en Patiënten van het Verpleeghuis Zoetermeer.  Met als doel: “het inzamelen van gelden ten behoeve van niet-subsidiabele activiteiten van de Stichting Verpleging, Verzorging en Revalidatie”  (VVR).

Op 28 mei 1986 waren er voldoende fondsen beschikbaar, om de eerste rolstoelbus te laten rijden.  Inmiddels zijn we in het bezit van alweer de vijfde rolstoelbus.

Maar door de vele naamswijzigingen van het verpleeghuis en omdat wij ook voor uitstapjes van andere woonzorgcentra gingen rijden, werd op 15 november 2010 de naam van de stichting gewijzigd in:  Stichting Roltours.

Deze heeft als doel: het, met een aangepaste rolstoelbus, vervoeren van cliënten/bewoners van intramurale voorzieningen in Zoetermeer, voor bezoek aan familie en voor uitstapjes, alsmede voor vervoer naar en van een vakantieadres. Het gaat uitsluitend om vervoer ten behoeve van recreatieve doeleinden.

Het bestuur van de Stichting, zag zich in 2010  opgezadeld met een groot dilemma. De bus, die toen reed, zou in mei 2011 aan vervanging toe zijn, maar waar haalden we de benodigde fondsen vandaan en wat voor een bus moest er komen.
Een werkgroep van 4 personen werd in het leven geroepen, om diverse carrosseriebouwers te bezoeken, teneinde een juiste beslissing te nemen. Eind 2010 moest dan toch de knoop worden doorgehakt: rijden we de huidige bus op, of gaan we toch weer voor een nieuwe? Tegen alle slechte economische berichten in werd besloten om toch weer een nieuwe bus aan te schaffen.

We praten tenslotte toch wel over een investering van € 90.000,–

De kale bus werd op 31 december 2010 geleverd : een verlengde Mercedes-Benz Sprinter  311 CDI Combi. De bus werd bij de carrosseriebouwer ingepland om te worden omgebouwd tot een heuse rolstoelbus, die aan de laatste eisen zou voldoen. Eind maart 2011 werd de rolstoelbus geleverd en konden de chauffeurs voor het eerst kennismaken met de langere bus, de andere manier van vastzetten van de rolstoelen en natuurlijk met de bediening van het een en ander.
Om de bewoners/cliënten zo comfortabel mogelijk te vervoeren, werd de bus uitgerust met een extra airco en een extra verwarming voor het passagiersgedeelte

Het resultaat mag er zijn nietwaar ?

De aanschaf van deze bus is mogelijk gemaakt door een forse eigen investering en niet in de laatste plaats door donaties van

Stichting Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor
Fonds 1818
Fonds Sluyterman van Loo  
Vierstroom  

Aanschaffen is één ding, de bus rendabel exploiteren is zo mogelijk nog lastiger. Gelukkig hebben we ons weten te verzekeren van een aantal sponsoren, zodat de exploitatiekosten wat draaglijker zijn geworden.
Wij hopen dat ook deze bus weer 8 jaar zijn diensten kan vervullen.